Stage en opleidingsbeleid
Inleiding
Dit stage- en opleidingsbeleid draagt bij aan het feit dat Kinderopvang Dikke Maatjes een erkend leerbedrijf is. Dit houdt in dat kinderopvang Dikke Maatjes stagiaires mag begeleiden en mensen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de beroepsopleidende leerweg (BOL) volgen.
De erkenning is toegewezen door SBB (Het kenniscentrum voor leren in de praktijk voor zorg, welzijn en sport)
Voorwaarde voor deze erkenning is dat de organisatie beschikt over gekwalificeerd personeel en een duidelijk omschreven stage- en opleidingsbeleid (verder genoemd stagebeleid) op papier.
Dit stagebeleid geeft duidelijkheid voor zowel stagiaires als stagebegeleiders binnen kinderopvang Dikke Maatjes. Het is bestemd voor iedereen die direct of indirect met stagiaires binnen de kinderopvang te maken heeft. Het stagebeleid geeft richting aan het handelen van de stagiair en zijn/haar begeleider. De stagiaires moeten erin terug kunnen lezen wat zij kunnen verwachten van de organisatie en wat de verwachtingen van de organisatie zijn naar de stagiair.
Dit BPV beleidsplan is in 2010 opgesteld door Sharon Sopaheluwakan en wordt vervolgens jaarlijks aangepast naar de nieuwe richtlijnen.
Leerbedrijfsgegevens
Kinderopvang Dikke Maatjes
Hoofdvestiging:
Kinderopvang Dikke Maatjes
Orionweg 77
2024 TB Haarlem
Tel: 023-5265333
Mob: 06-24226559
Internet: www.dikke-maatjes.nl
Mail:
4 groepen 0 – 4 verticaal max. 12 kinderen per groep
1 groep baby max. 9 kinderen
BSO (capaciteit 60 kinderen)
Kinderopvang Dikke Maatjes
Molukkenstraat 56
2022 CD Haarlem
Tel: 023-8442007
1 groep verticaal max. 12 kinderen
Kinderopvang Dikke Maatjes
Kerkweg 115
2071 NC Santpoort-Noord
Tel: 023-5379861
1 groep verticaal max. 12 kinderen
Kinderopvang Dikke Maatjes
President Steijnstraat 95
2021 VB Haarlem
Tel: 023-5265333
2 groepen verticaal, max 12 kinderen
Kinderopvang Dikke Maatjes (Bso)
Kerkweg 8
2071 NE Santpoort-Noord
Tel: 06-24226559
Bso (capaciteit 20 kinderen)
Omvang leerbedrijf 5 vestigingen
Aantal cliënten / 150 per dag
Directie:
Algemeen Directeur:
Hans Hendriksma
Midden en Hoger management kader
Email adres:
Leidinggevende:
Sharon Sopaheluwakan
MDGO-AW
Post MBO/ leiding geven in de kinderopvang
Cursus Stage begeleiding
Emailadres:
Kinderopvang Dikke Maatjes werkt onder andere samen met de volgende onderwijsinstellingen:
Nova college (PM 3 en GPM 4)
Nova college (Helpende zorg en welzijn)
Diverse middelbare scholen uit de regio Kennemerland i.v.m. maatschappelijke stages.
Hoofdstuk 1
Stagebeleid
Onder stagebeleid verstaan we het planmatig bezig zijn met het aannemen, begeleiden en ondersteunen van leerlingen en het inpassen van stageplaatsen binnen kinderopvang Dikke Maatjes. Voor de stagiaires, leerlingen en stagebegeleiders moet duidelijk zijn wat de organisatie te bieden heeft.
De verwachtingen die wij als organisatie hebben en de verwachtingen die de stagiaires van ons mogen hebben moeten duidelijk zijn.
Er is een grote behoefte aan goed opgeleid personeel, daarom is investeren belangrijk.
Om dit te bereiken investeren wij in de deskundigheid van ons personeel, maar vooral in prettige werkomstandigheden, zodat de stagiaire een goed beeld krijgt van het werken in de kinderopvang.
Wij hebben als organisatie een aantal belangen die wij belangrijk vinden bij het opstellen van het stagebeleid:
• Maatschappelijk belang:
Kinderopvang Dikke Maatjes heeft de taak om kwalitatief goed geschoold personeel op te leiden en zorg te dragen voor toekomstig personeel in de kinderopvang.
• Het belang van Dikke Maatjes:
Bij kinderopvang Dikke Maatjes worden de leerlingen die stage lopen, betrokken bij de interne vacatures.
1.2 Wat verwachten wij vanuit de opleiding?
Kinderopvang Dikke Maatjes verwacht van de opleiding het volgende:
-
Een goede onderlinge communicatie.
-
Duidelijke informatie over de stageperiode, de stagiaire en de opleiding.
-
Goed voorbereide stagiaires.
-
Dat de opleiding respecteert dat de organisatie ten allen tijde het recht behoudt om stagiaires wel of niet aan te nemen en stages voortijdig te beëindigen.
-
Dat de manier van beoordeling van de stagiaire duidelijk is: wie is waar verantwoordelijk voor, wie beoordeelt de stagiaire, wie is eindverantwoordelijk.
Verder moet er beschreven staan waar de beoordeling precies aan moet voldoen. De eindtermen moeten duidelijk zijn. -
Duidelijkheid in verantwoordelijkheden: wie doet wat en wie zorgt voor welke informatie.
-
Dat de onderwijsinstelling communiceert met de organisatie over het aanbod van de stagiaires.
1.3 Werving en selectie van stagiaires
De school of het stagebureau neemt contact op met de kinderopvang.
Stagiaires worden altijd geplaatst in overleg met de praktijkopleider en de PM’er.
Voor aanvang van een nieuw schooljaar geeft de praktijkopleider aan hoeveel stagiaires zij kan plaatsen. Wij gaan uit van één stagiaire per groep.
Leerlingen die zich aanmelden schrijven een sollicitatiebrief of nemen contact op met Dikke Maatjes voor een oriënterend kennismakingsgesprek met de praktijkopleider. Snuffelstagiaires kunnen telefonisch contact opnemen met Dikke Maatjes voor een maatschappelijke stageplek.
1.4 Capaciteit van stageplaatsen
Er wordt plaats geboden aan:
-
Helpende Zorg/Welzijn, niveau 1 & 2
-
PM: BOL / BBL niveau 3
-
GPM: BOL / BBL niveau 4
-
Thuisstudie PM/Kinderopvang.
-
1e jaars HBO Pedagogiek
-
VMBO:
-
Snuffelstages ter oriëntatie op het werkveld
-
Maatschappelijke stages
1.5 BOL stagiaires
BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Voor BOL- opleidingen gelden algemene richtlijnen, die kunnen variëren afhankelijk van de stagevorm. BOL-studenten worden in principe boventallig ingezet. Inzet is alleen toegestaan tijdens pauzes (als dit past binnen hun opleidingsfase) en begeleidingsstructuur. Formatieve inzet van BOL-studenten is pas toegestaan na afronding van het eerste leerjaar, uitsluitend wanneer dit verantwoord is en alleen in de volgende situaties:
vervanging bij ziekte of tijdens schoolvakanties.
1.6 BBL’ers
BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg (betaalde stage). De selectie en aanname van BBL-leerlingen lijkt op die van BOL-Leerlingen met als belangrijk verschil dat de BOL-leerling niet in dienst van Dikke Maatjes komt en voor een korte periode stage komt lopen. Bij aanname van een BBL-leerling volgen we de aannameprocedure voor pedagogisch medewerksters.
• Alle BBL-leerlingen worden ingezet volgens de voorwaarden van de CAO Kinderopvang.
• BBL-leerlingen zijn ‘beroepskrachten in opleiding’, waarbij de werkgever een arbeidscontract heeft afgesloten met de BBL-leerling. Afhankelijk van de behaalde competenties kan de houder de leerling 0 tot 100 procent formatief (als PM’er inzetten). Zie blz. 74, CAO Kinderopvang 2020: BIJLAGE 9 – Inzetbaarheid en salariëring student-werknemers, op grond van artikel 9.6 cao Kinderopvang.
• De directie en/of werkbegeleider overlegt met de BBL-leerling over het percentage dat de leerling kan worden ingezet.
Dit kan een combinatie van betaalde en onbetaalde stage-uren zijn.
• De mate van formatieve inzetbaarheid moet schriftelijk zijn vastgelegd. Om te bepalen in welke mate de BBL’er formatief kan worden ingezet, maken wij gebruik van de onderstaand stappenplan en begeleidings/beoordelingsformulier:
BBL / KDV
kdv_begeleidingsplan-beoordelingsformulier.pdf
BBL / BSO
bso_begeleidingsplan_beoordelingsformulier.pdf
• Voor stagiaires die een thuisstudie volgen, geldt:
-
Er moet minimaal 3 dagen stage per maand worden gelopen;
-
Na een half jaar wordt beoordeeld in hoeverre er formatief gewerkt kan worden; in overleg met de opleiding en de stagebegeleider/leidinggevende.
-
Beoordelingscriteria worden vastgesteld; aan de hand van een beoordelingsgesprek.
-
De stagiaires moeten binnen een bepaalde periode hun diploma halen.
• De werkgever moet voldoen aan de erkenningsregeling van SBB. SBB erkent en registreert leerbedrijven (www.s-bb.nl).
Om te kunnen beoordelen of BBL-leerlingen worden ingezet volgens de voorwaarden van de CAO Kinderopvang worden de volgende zaken onderzocht:
1. Het schriftelijk besluit van Dikke Maatjes.
2. Het schriftelijk besluit van de opleidingsbegeleider (begeleider vanuit de onderwijsinstelling) over de formatieve inzetbaarheid.
3. Het besluit van Dikke Maatjes over de formatieve inzetbaarheid. Ook moet zichtbaar zijn (bijvoorbeeld een evaluatie tussen beroepskracht in opleiding, praktijkopleider en de schoolbegeleider) dat daadwerkelijk aandacht besteedt is aan de mate van inzet van de individuele beroepskracht in opleiding.
4. Een registratie als leerbedrijf. Op de website van het SBB kunt u ook zien of een bepaald leerbedrijf erkend is of niet. 5. Een afgesproken inzetbaarheid moet vervolgens ook in de praktijk zo worden uitgevoerd. Kijk bij de roosters van het personeel of de BBL-leerling volgens de afgesproken formatieve inzetbaarheid, als PM’er is ingezet.
Meer informatie over taken en inzetbaarheid van de BBL’er is te lezen in hoofdstuk 3.1.2 BBL.
1.7 Stageperiode
De stageperiode is mede afhankelijk van de opleiding en het leerjaar van de stagiaire. Dit kan variëren van een heel jaar meerdere dagdelen per week, een periode van 3 maanden meerdere dagen, of een snuffelstage voor maar 1 week totaal. De blokken waarin stage wordt gelopen kan ook per schooljaar verschillen, vandaar dat dit niet specifiek benoemd kan worden.
Hoofdstuk 2
2.1 Introductie stagiaires
Voorafgaand aan de stage of in de eerste stageweek, vindt er altijd een kennismakingsgesprek plaats op de stageplek met de praktijkopleider. De duur van de stage en de opleiding van de stagiaire bepaalt onder andere de inhoud van het gesprek. Bij stagiaires die een langere periode stage komen lopen, wordt er meer inhoudelijk ingegaan op het werk in de kinderopvang, waarbij de leerdoelen en verwachtingen worden besproken. Bij een korte stage van bijvoorbeeld een paar weken wordt de nadruk gelegd op de praktische zaken. Tijdens het kennismakinggesprek krijgt de stagiaire relevante informatie mee over de locatie waar ze stage gaat lopen.
Een stagiaire heeft zich te houden aan de geheimhoudingsplicht. Kennis over persoonlijke gegevens van kinderen/ouders en instellingen worden niet naar buiten gebracht. Dit geldt ook na de beëindiging van de stage.
Hoofdonderwerpen van het introductiegesprek:
-
Introductie kinderopvang Dikke Maatjes: ontstaansgeschiedenis, de verschillende locaties en organogram personeel.
-
Wat is je motivatie om voor dit beroep/vakgebied een opleiding te volgen?
-
Welke ervaring heb je in het werken met (kleine) kinderen?
-
Waaruit blijkt jouw interesse?
-
Heb je al informatie gehad over het beroep/vakgebied?
-
Welke vragen heb je nog over het beroep/vakgebied?
-
Heb je een idee wat voor soort werkzaamheden horen bij dit beroep/vakgebied?
-
Wat vind/lijkt je leuk?
-
Wat lijkt je minder leuk?
-
Zijn er werkzaamheden die je moeilijk lijken?
-
Geef een voorbeeld waaruit blijkt dat je kunt samenwerken met anderen.
-
Hoeveel tijd denk je kwijt te zijn aan de opleiding en aan het huiswerk?
-
Wat verwacht je van degene die je in de praktijk gaat begeleiden? Wat denk je aan begeleiding nodig te hebben?
-
Wat denk je dat wij verwachten van jouw inbreng?
-
Wat zijn je plannen voor de toekomst?
-
Wat wil je graag bereiken in je werk?
-
Verwachting leidsters/stagiaires.
-
Afspraken over taken en de begeleiding.
-
Inwerkprogramma van kinderopvang Dikke Maatjes.
-
Huisregels van Dikke Maatjes; geen jassen, tassen en mobiele telefoons op de groep. Hygiëne regels. Geen warme dranken de groep.
-
Ziekmelden: stagiaires dienen zich voor 8.30 telefonisch af te melden.
-
Geheimhoudingsplicht.
-
Oppasbeleid: stagiaires mogen niet oppassen bij klanten van Dikke Maatjes thuis (met uitzondering van het eigen personeel).
-
Er wordt een bewijs van goed gedrag aangevraagd door de stagiaires. De kosten worden vergoed door Dikke Maatjes. De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet door de stagiaires bij Dikke Maatjes worden ingeleverd alvorens zij aan de stage beginnen.
-
Indien Dikke Maatjes niet in bezit van de VOG is, mag de stagiaire niet starten met de stage.
-
Er wordt een stageovereenkomst getekend, deze wordt vanuit de onderwijsinstelling opgestuurd naar Dikke Maatjes, of worden via de stagiaires afgegeven.
-
De leidinggevende geeft een rondleiding en introduceert de stagiaire bij de stagegroep en stagebegeleider.
-
Persoonlijke gegevens van de stagiaire worden genoteerd.
2.2 Stagevergoeding
Studenten die stagelopen in de kinderopvang hebben conform het CAO recht op stagevergoeding. De student die stage loopt krijgt een stagevergoeding van de werkgever. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
a. Voor de mbo-student:
• De student volgt een mbo niveau 3 of 4 opleiding, anders dan de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
• Ze loopt stage in het kader van de beroepspraktijkvorming van haar opleiding.
• Na haar opleiding krijgt ze een diploma dat voldoet aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker.
• De werkgever heeft met haar een praktijkovereenkomst gesloten volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB).
b. Voor de hbo-student:
• De student loopt stage in het kader van haar opleiding
Voor meer informatie over stagevergoeding: Cao Kinderopvang 2020 – 2021 : pag.38
2.3 Materiële middelen
• Stagiaires mogen gebruik maken van het kopieerapparaat.
• Stagiaires mogen gebruik maken van informatie vanuit de organisatie, in overleg met de stagebegeleider
2.4 Inwerkprogramma stagiaires
Om Dikke Maatjes als organisatie en het werk binnen de kinderopvang te leren kennen is er voor de stagiaires een inwerkprogramma gemaakt. Hierdoor zullen zij zich het dagritme eigen maken en de kinderen leren kennen. Er is een inwerkformulier wat gebruikt kan worden door de stagebegeleiders om de stagiaires bekend te maken met de groep en de organisatie.
Hoofdstuk 3
3.1 Taken en verantwoordelijkheden stagiaires
De stagiaires hebben verschillende taken en verantwoordelijkheden op de groep.
Dit is onder andere afhankelijk van de opleiding en ervaring van de leerling. Er wordt echter ook gekeken naar hoe de stagiaire op de groep functioneert. Op basis van de kennis, beroepshouding en vaardigheden van de stagiaire, kan (alleen) de werkbegeleider beslissen of de stagiaire er taken bij krijgt.
3.1.1 Pedagogisch Medewerker Kinderopvang: 1e, 2e en 3e jaars
De inwerkperiode is voor de stagiaires bedoeld om kennis te maken met de groep (collega’s, kinderen en ouders), het gebouw en het zich eigen maken van het dagritme. Voor deze inwerkperiode wordt gebruik gemaakt van het inwerkformulier (zie 2.4)
Afhankelijk van de ervaring en inzet van de stagiaire, krijgt hij / zij door de stagebegleider taken toegewezen.
Uiteindelijk zal de stagiaire er samen met de stagebegeleider naartoe werken dat de taken zelfstandig worden uitgevoerd, hierbij rekening houdend met het leerjaar van de stagiaire;
Een 1e jaars PM-stagiaire zal waarschijnlijk meer begeleiding nodig hebben dan een 3e jaars en zal een wat langere aanloopperiode nodig hebben voordat het zelfstandig taken kan en mag uitvoeren. De eindverantwoordelijkheid voor de zorg van de kinderen ligt ten alle tijden bij de vaste pedagogisch medewerkers van de groep.
Stagiaires mogen alleen onder begeleiding kinderen naar bed brengen en uit bed halen.
Stagiaires van de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (GPM/Niveau 4) mogen, in het kader van een opdracht vanuit de onderwijsinstelling, ook organisatorische taken uitvoeren.
Taken voor stagiaires PM niveau 3 en 4 (na een ‘wenperiode’en afhankelijk van de inzet en niveau) bestaan onder andere uit:
Het toevoegen van taken gebeurt alleen na overleg met de stagebegeleider.
-
Begeleiden van kinderen bij knutsel- en/of spelactiviteiten.
-
Overdracht naar ouders, mondeling of d.m.v. een schriftje bij baby’s.
-
Verzorgende taken omtrent baby’s (flesvoeding maken, verschonen).
-
Verschonen van kinderen en begeleiden bij zindelijkheidstraining.
-
Naar bed brengen / uit bed halen (onder begeleiding)
-
Verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leerproces.
Het volgende is voor stagiaires niet toegestaan (mits de stagebegeleider, na overleg met praktijkopleider, anders beslist):
-
Alleen op de groep te staan.
-
Kinderen medicijnen toe te dienen.
-
Kinderen te temperaturen.
-
Kinderen alleen naar bed te brengen.
-
Alleen met kinderen naar buiten te gaan.
3.1.2 BBL
Werken als BBL-beroepskracht in opleiding
Een BBL-beroepskracht in opleiding werkt altijd op de groep onder begeleiding van een gediplomeerde pedagogisch medewerker (PM’er). Bij twijfel over het handelen overlegt de BBL’er altijd met een gediplomeerde PM’er.
Inzetbaarheid van een BBL-beroepskracht in opleiding
Inzetbaarheid betekent het verrichten van werkzaamheden onder begeleiding van een gediplomeerde PM’er. BBL-beroepskrachten in opleiding mogen niet zelfstandig op een stamgroep binnen het kinderdagverblijf worden ingezet.
Uitzonderingen:
-
Tijdens pauzemomenten
-
Aan het begin of einde van de dag
De inzetbaarheid wordt bepaald op basis van een begeleidingsplan en een beoordelingsformulier, afgestemd op de fase van de opleiding. Dit biedt houvast en duidelijkheid voor zowel de beroepskracht als het team.
Begeleidingsplan
Elke BBL-beroepskracht ontwikkelt zich in een eigen tempo. De inzet is afgestemd op de voortgang in het begeleidingsplan en op de juiste voorwaarden.
Factoren die de voortgang beïnvloeden:
-
Type opleiding
-
Leerjaar
-
Aantal stage-uren per week
-
Persoonlijke inzet
-
Leervermogen
De voortgang wordt gevolgd aan de hand van een vastgesteld stappenplan.
Stappenplan inzetbaarheid BBL-beroepskrachten in opleiding
Een BBL-opleiding bestaat uit 8 periodes en duurt maximaal twee jaar. Per fase zijn er specifieke leerdoelen, taken en evaluatiemomenten.
Leerjaar 1 (Periodes 1 t/m 4)
Periode 1 (eerste 3 maanden)
-
100% boventallig ingezet
-
Doel: kennismaking met de organisatie
Taken:
-
Kennismaken met organisatie, kinderen, collega’s en ouders
-
Observeren van de dagelijkse routine
Periodes 2 en 3 (3 t/m 6 maanden)
Taken:
-
Verzorging (voeding, hygiëne)
-
Flesvoeding geven
-
Verschonen/toiletbegeleiding
-
Dagindeling aanleren en uitvoeren
-
Begeleiding in groepsverband en individueel
-
Observeren
-
Actieve deelname aan spelactiviteiten
-
Kennismaken met pedagogisch beleid (WIKI)
Evaluatie: Na 6 maanden op basis van beoordelingsformulier + leerdoelen.
Periode 4 (6 t/m 12 maanden)
Taken:
-
Ouderoverdracht en logboekjes bijhouden
-
Aanwezig bij intake- of observatiegesprekken
-
Activiteiten voorbereiden, uitvoeren en evalueren
-
Werken aan zelfstandigheid
-
Zorg voor een schone en veilige omgeving
-
Signaleren van ontwikkelingsbehoeften
-
Deelname aan groeps- en teamvergaderingen
Evaluatie: Gesprek op basis van behaalde leerdoelen
Leerjaar 2 (Periodes 5 t/m 8)
Taken:
-
Zelfstandig uitvoeren van verzorgende taken
-
Initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen
-
Groep zelfstandig kunnen draaien
-
Kinderen begeleiden (groepsverband en individueel)
-
Kennis en toepassing van pedagogische omgeving
-
Signaleren en observeren (incl. observatielijsten)
-
Bijhouden van log- en plakboekjes
-
Activiteiten plannen en uitvoeren
-
Ouderoverdracht verzorgen
-
Actieve deelname aan vergaderingen
-
Mondelinge en schriftelijke overdracht
-
Volwaardig teamlid, samenwerken in het team
-
Zorg dragen voor nette, opgeruimde werkruimte
-
Werkoverleg bijwonen
-
Telefoon opnemen
-
Werken volgens risico-inventarisatie (gezondheid en veiligheid)
-
Inhoud oudermap kennen en ouders goed informeren
Bij kinderopvang Dikke Maatjes kijken wij altijd naar de persoonlijke competenties van onze stagiaires en zullen wij het stappenplan aanpassen indien nodig. Indien een stagiaire voorloopt op de leerstof, zal deze eerder meerdere taken toegewezen krijgen.
3.1.3 Helpende zorg en welzijn
1e jaars
Eerste jaars stagiaires Helpende Zorg/Welzijn krijgen vanuit de opleiding zowel opdrachten m.b.t de facilitaire dienstverlening als de verzorging. Zij kunnen dus worden ingezet als keukenhulp en op de groep.
2e jaars
Afhankelijk van hun keuze (facilitaire dienstverlening of helpende zorg en welzijn) staan de 2e jaars Helpende Zorg en Welzijn stagiaires in de keuken of op de groep.
Soms is het ook mogelijk dat het werk in de groep en in de keuken gecombineerd wordt.
Taken van de stagiaires Helpende Zorg en Welzijn bestaan onder andere uit:
-
Schoonhouden van de groepsruimtes en centrale ruimtes.
-
Schoonhouden van toiletruimtes.
-
Ondersteunen bij de maaltijden.
-
Huishoudelijke taken voorafgaand aan en na afloop van de maaltijden.
-
Kleine ondersteunende taken bij activiteiten.
3.1.4 Maatschappelijke stages
Naast bovengenoemde stages biedt kinderopvang Dikke Maatjes ook stageplekken aan leerlingen van het VMBO die hier een maatschappelijke stage komen lopen. Deze leerlingen komen letterlijk snuffelen aan het beroep pedagogisch medewerker. Zij zijn een aantal dagen in het schooljaar op de groep aanwezig en nemen een kijkje in de keuken van de kinderopvang. Zij mogen gedurende deze dagen geen uitvoerende taken verrichten zoals kinderen tillen, verschonen, naar bed brengen en/of met de kinderen mee gaan naar het toilet.
Hoofdstuk 4
4.1 Begeleiding stagiaires
De stagiaire wordt altijd begeleid door een PM’er met een afgeronde opleiding op minimaal hetzelfde niveau en vakgebied of een HBO opleiding in dezelfde richting. Bij voorkeur worden stagiaires begeleidt door PM’ers die de ook cursus stagebegeleiding hebben gedaan. PM’ers met veel werkervaring in de kinderopvang en/of minimaal twee jaar werkervaring binnen de organisatie, kunnen in overleg uiteraard ook stagiaires begeleiden.
Van tevoren wordt er afgesproken welke PM’er van de groep dit gaat doen. Deze persoon zal fungeren als stagebegeleider en aanspreekpunt.
Taken stagebegeleider:
-
Dagelijkse begeleiding stagiaires
-
Beoordeling praktijkopdrachten
-
Begeleidingsgesprekken
-
Contact met de stagedocent van de opleiding
Stagebegeleiders krijgen per maand 2 taakuren om hun stagiaire te begeleiden.
Zij kunnen in overleg met collega en leidinggevende van de groep af om hun stagiaire goed te kunnen begeleiden en ondersteunen.
Tijdens de begeleiding is er ruimte voor de stagiaires om met vragen te komen over de werkplek of de organisatie. Schoolopdrachten kunnen voorbereid en geëvalueerd. De stagebegeleider is verantwoordelijk voor het creëren van een optimaal leerklimaat op de werkvloer. De stagiaire is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen stageopdrachten en bepaalt in overleg met de stagebegeleider wanneer er stagegesprekken volgen.
Dikke Maatjes vindt het belangrijk dat de begeleiding aansluit op de competenties die een stagiaire al heeft, wat een stagiaire zelf nog bij wil leren en de eigen verantwoordelijkheid van het leerproces. Leerdoelen worden van te voren vastgelegd en besproken, zodat daar naartoe gewerkt kan worden. Dit past ook bij het competentiegericht onderwijs, waartoe steeds meer scholen/opleidingen over gaan. Het doel is de stagiaires zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren, passend bij de persoon, het leerjaar en de opdrachten. De zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid wordt gestimuleerd waarvoor stagiaires de nodige ruimte krijgen.
De begeleiding vindt plaats onder werktijd en zoveel mogelijk buiten de groep. Het is belangrijk met regelmaat een evaluatiegesprek in te plannen. De stagebegeleider geeft op tijd aan wanneer er eventueel bijgestuurd moet worden, zogeheten verbeterpunten. Tijdens een gesprek met de stagiaire worden deze verbeterpunten besproken. Bij problemen dient de stagiaire deze te bespreken met de stagebegeleider. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan wordt de praktijkopleider op de hoogte gesteld en indien nodig wordt er overlegd met de onderwijsinstelling.
Praktijkopleiders:
Sharon Sopaheluwakan
4.2 Opdrachten vanuit Dikke Maatjes
Vanuit Dikke Maatjes vinden wij het belangrijk dat leerlingen actief met de doelgroep bezig zijn en dat zij leren hoe zij de dag inhoud kunnen geven. Om die reden hebben wij een eigen activiteiten- en opdrachtenreeks ontwikkeld waar de stagiaire al vanaf het begin van de stage mee aan de slag kan. Op die manier geven wij de stagiaire en begeleiders handvatten voor de startperiode en stimuleren wij onder andere de kennismaking tussen kinderen, stagiaire en begeleiding.
Het is belangrijk om bij het aanbieden van de opdrachten rekening te houden met het niveau en leerjaar van de stagiaire. Bekijk vooraf goed wat bij de stagiaire past, zodat de opdracht niet te hoog gegrepen is voor de stagiaire op dat moment.
Opdracht 1. Kennismaken met de groep
dm_opdracht_1.docx.pdf
Opdracht 2. Kennismaken met de dagindeling
dm_opdracht_2.docx.pdf
Opdracht 3. Wat gaan we doen vandaag?
dm_opdracht_3.pdf
Opdracht 4. Kijken naar het kind
dm_opdracht_4.pdf
Hoofdstuk 5 Beoordelen van stagiaires
5.1 Beoordeling stagiaires
De stagebegeleider doet de praktijkbeoordeling. In eerste instantie worden de beoordelingscriteria gevolgd, die door de school/ opleiding worden gehanteerd. Daarnaast wordt er gekeken naar het functioneren van de stagiaire op de groep en binnen het team. Iedere maand of in overleg met de stagiaire is er een begeleidingsgesprek met de stagebegeleider waar met behulp van een beoordelingsformulier wordt gekeken hoe de stagiaire functioneert.
Onderstaand beoordelingsformulier is een hulpmiddel voor de stagebegeleider om feedback te geven aan de stagiaire. De echte beoordeling wordt gedaan aan de hand van een door de onderwijsinstelling opgesteld beoordelingsformulier. De competenties zijn voornamelijk van toepassing op kennis, houding en vaardigheden van een pedagogisch medewerker niveau 3.
5.2 Beëindiging stage
In geval van problemen wordt er door de stagebegeleider in een vroegtijdig stadium actie ondernomen. Zij zal in eerste instantie overleggen met de praktijkopleider en met de stagedocent (SLB’er) van de opleiding. Een stageperiode kan voortijdig worden beëindigd als:
-
De leerling tussentijds hierom verzoekt;
-
Vanuit de leerplek hierom wordt verzocht, indien het leerproces stagneert of er een situatie is ontstaan waardoor beëindiging noodzakelijk is.
-
De school hierom verzoekt, omdat de schoolprestaties onvoldoende zijn.
Hoofdstuk 6
Taken en verantwoordelijkheden leidinggevende m.b.t. stagebeleid
De leidinggevende van het leerbedrijf heeft de volgende taken en verantwoordelijkheden m.b.t het stage- en opleidingsbeleid:
-
Inventariseren stageplaatsen.
-
Verdeling stageplaatsen.
-
Werving van stagiaires.
-
Contact onderhouden met Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB).
-
Contact onderhouden met de onderwijsinstelling.
-
Stagebeleid jaarlijks aanpassen.
-
Deelname aan: overleggen met school EN werkveldbijeenkomsten op school (of zorgen voor afvaardiging).
-
Congres/bijeenkomsten van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) en andere betrokken organisaties.
-
Begeleiden en ondersteunen stagebegeleiders.
-
Bijscholen stagebegeleiders
-
Op afstand begeleiden van stagiaires doormiddels van voortgangsgesprekken.
-
Eindverantwoordelijkheid van de stageperiode.
Contacten met onderwijsinstellingen
Het contact met de opleiding is afhankelijk van de onderwijsinstelling. In de regel nemen scholen eerst contact op met de leidinggevende. Van daaruit worden er verdere afspraken gemaakt. Dit kan in de vorm van een gesprek op de locatie, telefonisch of schriftelijk zijn. Naast het functioneren van de stagiaire wordt er met de werkbegeleider ook gesproken over de afstemming theorie en praktijk. Samenwerking en ontwikkelingen in het werkveld worden met de praktijkopleider/leidinggevende besproken.